2013. január 14., hétfő

Összeköttetés


Ha kötök, az engem egyúttal az adott pillanattól és a helyzettől el is választ,  jótékony védőburkot húz körém: a munkámban elmerülve távolabb kerülök a jelen lévő személyektől és az eseményektől, kicsit megközelíthetetlenné vállok és a kezében lévő tűk védelmet is nyújtanak: különös kombinációja ez a jelenlétnek és a távolságnak, de erről inkább majd máskor. Ezen a héten ugyanis sok olyan program lesz, ahol kézimunkázni és másokkal kapcsolódni  lehet majd egyszerre, ezért  most inkább a kézimunkázás kapcsolatteremtő erejéről írok.  

Nagyon ritka, hogy nem valaki másnak készül a munka. (én pl. most épp magamnak kötök, de valahogy nem is haladok úgy vele…) Ez a másik legtöbbször egy általunk ismert és kedvelt személy, akiről pontosan tudjuk, hogy mi a kedvenc színe, milyen ruhákat hord, hogyan díszíti fel a lakását és ehhez igazítjuk a alkotásunkat.

De mi van, ha fordítva állsz neki? Ha van egy darab, leírva vagy a fejedben, amit nagyon, de nagyon szeretnél elkészíteni? Nem a személyt, hanem a darabot választod ki, és hagyod, hogy  a kézimunkázás önálló életre kelljen. Bízol abban, hogy ha elkészült a darab, akkor majd az kiválasztja a gazdáját…

A Szolidaritás Éjszakáján pont erre lesz alkalom: készíthetünk szabadon darabokat, amiket aztán a Kézmű Közmű keretében elajándékozhatunk. Sapkákat, sálakat, melegítésre alkalmas kézzel készített darabokat várnak a szervezők. Olyanok között kereshetitek alkotásaitok gazdáját, akik nem csak a meleg ruhadarabra de a kézimunkával közvetített kapcsolódásra is nagyon várnak.

Bármit készítesz, megtalálja a gazdáját.  

De nem csak maga a munka, hanem annak folyamata is össze tud kötni. A fonók, és azok modern megfelelői a kézimunka körök, így például a Kézimunkás Szakszervezet olyan programokat kínál, ahol idegen emberek pár perc alatt együtt kezdenek el tevékenykedni, a kötelező udvariassági köröket átugorva. Számos esetben láttam ezt megtörténni: szavak nélküli, harmónikus együttműködés, társadalmi szerepek nélküli kapcsolódás a közös alkotásban.

Akit érdekel, nézzen el 17-én a következő akcióra, vagy 20-án délelőtt kihelyezett ülésünkre, a Néprajzi Múzeumba.

Kapcsolódjunk!